Drveni vrtni namještaj BLOG COVER
Blog

Drveni vrtni namještaj – savjeti za održavanje!

Drveni vrtni namještaj pravi je ukras za svaku terasu ili vrt. Drvo je prirodan materijal koji uz pravilnu njegu može trajati dugi niz godina. Kao što kuhinjske daske za rezanje treba s vremena na vrijeme dobro nauljiti, na primjer s malo kokosovog ulja, kako na pukotinama i posjekotinama ne bi potamnile i popucale, tako je važno voditi brigu i o drvenom vanjskom namještaju kako bi dugo ostao funkcionalan. Pogledajte kako možete produžiti život svom drvenom vrtnom namještaju!

Promijenite loše navike!

Uz svakodnevne obaveze često se zaboravimo brinuti o svojim dragocjenim stvarima. Uobičajeno je da zimi zaboravite na svoj drveni vrtni namještaj, a kada ga na sezonu poželite ponovno koristiti, vaš vrtni set se do tada već u potpunosti natopio zbog ogromne oluje i izloženosti ostalim vanjskim utjecajima.

Naravno, najbolje je izbjegavati takve ishode, pa se potrudite da pravilno pohranite svoj drveni vrtni set kada ga ne koristite. Bilo da se radi o zimskom periodu ili sezonskom putovanju na duže vrijeme, ne zaboravite pospremiti svoj drveni vrtni set na adekvatno mjesto. Gdje? Nađite mjesto koje se može dobro prozračiti, a ako nemate takav prostor, obavezno koristite adekvatnu zaštitnu navlaku za vaš drveni vrtni namještaj.

drvena vrtna garnitura Perth

Stavite svoj drveni vrtni namještaj na mjesto gdje uvijek cirkulira barem mala količina zraka, kao što je primjerice u garaži. Pazite da ono čime ih pokrivate bude od neke vrste prozračnog, prirodnog materijala. Nikako nemojte koristiti plastične cerade, jer ispod njih materijal ne diše, pa drvo lako može istrunuti ili se čak preoblikovati.

Spriječite truljenje i pucanje pravilnom njegom!

PRANJE

 • Temeljito prebrišite svoj drveni vanjski namještaj vlažnom krpom i obavezno ga ostavite da se potpuno osuši. Ovo je vrlo važno jer sljedeći korak možete započeti samo ako vidite da je svaki mali razmak na drvenoj površini osušen.

PREMAZIVANJE

 • Možda na prvu zvuči čudno, ali drvo svakako treba povremeno premazati ili glazirati, jer će se nakon nekog vremena ovaj prirodni materijal početi sušiti, pa to možete izbjeći tako da čistu drvenu površinu temeljito namažete uljem. Naravno da ovo ne morate raditi previše često, no sjetite se premazati svoj vrtni set prije skladištenja i prezimljavanja, te barem jednom mjesečno u ljetnoj sezoni ako je stalno izložen jakom suncu.
 • Drveni vrtni namještaj možete premazati voskom ili uljem, ali svakako ga tretirajte voskom i uljima koji su namijenjeni baš za drvo.

VIJCI

 • U dubokoj tišini sigurno ćete čuti kako prirodne tvari ponekad pucketaju zbog temperaturnih fluktuacija. S vremena na vrijeme na atomskoj razini, čestice olabave ili se jednostavno bolje vežu.
 • Iz tog razloga, prije nego što ga spremite svoj drveni vrtni set za zimsko skladištenje ili kada u proljeće ponovno počnete koristiti, prođite kroz sve vijke i malo ih zategnite, jer je gotovo sigurno da će se za nekoliko mjeseci malo olabaviti.

drveni vrtni namještaj vernazza

A što ako se nevolja već dogodila?

PLIJESAN

 • Nemojte se obeshrabriti ako vidite da se na vašem drvenom namještaju pojavila plijesan. I za to postoji rješenje.
 • Jednostavno obrišite zahvaćene površine, dobro isperite drvo, ostavite ga da se osuši, a zatim nanesite odgovarajuću vrstu ulja za drvo.

GLJIVICE

 • Gljivice su već neugodnija tema jer ih je teže ukloniti sa drvenog namještaja, ali i tu postoji rješenje.
 • U tom slučaju bilo bi bolje upotrijebiti posebno sredstvo za čišćenje drva umjesto obične vodene krpe da ga obrišete. Ako ustanovite da to sredstvo ne pomaže nakon nekoliko upotreba, operite drvo jakom kloriranom otopinom.
 • Ako ni to nije donijelo očekivani rezultat, a na njemu su i dalje male crne mrlje ili točkice, ne preostaje vam ništa drugo nego ga temeljito izbrusiti.
 • Potom ga možete kiseliti ako ga želite farbati, pa prefarbati kada se osuši, pa nanijeti lak ili ulje, ovisno o tome kakvu površinu želite dobiti.

Drveni vrtni namještaj

Redovito čišćenje i zaštita povećavaju dugovječnost svakog namještaja. U slučaju drvenih garnitura, savjetuje se korištenje zaštitne navlake tijekom zimske sezone. Ili, ako je moguće, pohranite namještaj u zatvorenom prostoru. Pobrinite se da je namještaj potpuno suh prije skladištenja.

Tijekom zimskih ili kišnih razdoblja skladištite drveni namještaj u hladnom i dobro prozračenom prostoru kako bi se spriječilo prekomjerno skupljanje ili širenje drva ovisno o količini vlage.

drvena vrtna garnitura Marakeš

Related Posts