Vrtni namještaj blog_naslovna
Blog

Vrtni namještaj od drva ili aluminija – koji materijal odabrati?

Vrtni namještaj od drva i aluminija vrlo je popularan, jer ako odaberete izdržljive modele namještaja za svoj dom, oni će sigurno biti dugotrajni.

Drvo ili aluminij, koji je materijal bolji? Je li ijedan od njih uopće bolji od drugog? U ovom članku pokušali smo prikupiti prednosti i nedostatke drvenog i aluminijskog namještaja kako bismo vam olakšali izbor.

DRVENI VRTNI NAMJEŠTAJ

Desetljećima se na tržištu mogao vidjeti gotovo isključivo drveni namještaj. To nije slučajno jer većina zemalja ima lak pristup različitim vrstama drva koje se mogu koristiti za proizvodnju namještaja u mnogim stilovima i za različite namjene.

vrtni namještaj Karibi

Masovna proizvodnja vs. namještaj od punog drveta po mjeri

Važno je istaknuti razliku između drvenog namještaja masovne proizvodnje i vrtnog namještaja izrađenog od punog drva po narudžbi.

Na primjer, vrtni namještaj izrađen od furnira, iverice ili vlaknatice ne traje dugo, jer proizvođači te materijale lijepe i obrađuju na proizvodnim trakama za izradu namještaja koji spada u kategoriju pristupačnih cijena. Moglo bi se također reći da su ti materijali drvenom namještaju donijeli lošu reputaciju. Ove vrste stvarno ne traju dulje od nekoliko godina, dok vrtni namještaj od punog drveta uz pravilno održavanje (premazivanje uljem za drvo par puta godišnje) može služiti svom vlasniku dugi niz godina.

Unikatni vrtni namještaj od punog drveta

Vrtni namještaj od punog drva može zadržati svoje gotovo izvorno stanje nekoliko generacija. Na primjer, namještaj od punog drva od tikovine, mahagonija, trešnje, javora ili oraha izvrstan je izbor za one koji vole prirodni stil i potpuno unikatan namještaj od tvrdog drva.

Prednosti namještaja od punog drva

Svatko tko je ikad pokušao premjestiti stol od punog drva dobro zna da je to gotovo nemoguće bez pomoći jer je puno drvo vrlo teško, no u tome leži i stabilnost i čvrsta struktura namještaja izrađenog od njega.

Više puta se dogodi da netko od djeda i bake naslijedi stol od mahagonija, koji sada, 2022. godine, može vrijediti duplo više nego kad su ga djedovi radili. Moglo bi se reći i da je namještaj od masivnog drva dugoročna investicija koja obuhvaća više generacija.

Dom i vanjski prostor opremljen namještajem od punog drva ima drugačiji ugođaj, raspoloženje, pa i miris. Uostalom, masivno drvo je živo stablo, koje – kao i kožni materijali – mijenja boju i teksturu ako se o njemu vodi briga, odnosno kako vrijeme prolazi, tako se i namještaj od punog drva mijenja.

Namještaj od punog drva savršen je izbor za one koji vole svježi miris drva i žele u svom domu stvoriti naturalističku, rustikalnu, jedinstvenu i skladnu atmosferu.

vrtni namještaj vernazza

Nedostaci namještaja od punog drva

Naravno, nitko ne želi smočiti svoj prekrasan namještaj od punog drva, pa većina pokušava zaštititi ove kultne komade od izravne tekuće vode. Ipak, uz malo njege i redovito čišćenje, namještaj od punog drva može se održavati čistim i svježim.

Očito se u zatvorenom prostoru isplati birati namještaj od punog drva, pa možda ovaj nedostatak i nije toliko bitan, ali je važno naglasiti da i direktno jako sunčevo zračenje može promijeniti boju drvenog vrtnog namještaja, što naknadno može popraviti samo stručnjak s posebnim tretmanom.

Protiv prašine pomaže redovito podmazivanje, kao i razna sredstva za čišćenje drvenih površina koje distributer preporučuje za svaki proizvod. S njima stvarno možete zaštititi namještaj od punog drva od vanjskih oštećenja desetljećima.

VRTNI NAMJEŠTAJ OD ALUMINIJA

Aluminij je 1825. godine otkrio danski fizičar Hans Christian Ørsted. Kasnije je ovaj materijal jednostavan za korištenje i izgledom sličan čeliku također pronašao svoj put u industriju namještaja. Vrlo lako se može reciklirati, a budući da mu je talište znatno niže od čelika, postao je vrlo popularan među majstorima za izradu unikatnog namještaja (talište aluminija: 660 °C, talište čelika: 1425 °C).

Aluminij ima prirodnu ljepotu i izdržljivost. Njegova prenosivost i mala težina savršen su izbor za izradu različitih vrsta unutarnjeg i vanjskog namještaja. Nije slučajno da je lijevani aluminij danas jedna od najčešće korištenih sirovina u proizvodnji namještaja.

Vrtni namještaj Barbados

Prednosti aluminijskog namještaja

Ako ne možete zamisliti koliko aluminijska stolica može biti lagana, zamislite samo tradicionalne aluminijske kućanske ljestve. Čak ih i dijete može lako nositi s jedne točke na drugu. Isto se može primijetiti i kod većine aluminijskih stolova, stolica ili ležaljki, jer je te komade namještaja vrlo lako premjestiti na terasu ili u vrt.

Prvo što nam padne na pamet kada razmišljamo o metalnim materijalima je hrđa, ali ne zaboravimo da pišemo u 2022. godini kada je aluminijski namještaj već praškasto lakiran, odnosno izvrsno otporan na sve vremenske uvjete, i naravno na hrđu.

Aluminij je cjenovno pristupačan materijal čije čišćenje čak i ne zahtijeva posebnu stručnost: obrišite ga krpom s vodom i sapunom i bit će čist.

vrtni namještaj Grenada kutna garnitura

Nedostaci aluminijskog namještaja

Budući da je aluminijski namještaj lagan, veliki nalet vjetra može ga lako prevrnuti. Ako ga koristite kao vrtni namještaj, pobrinite se da ima određenu težinu ili ga jednostavno sklonite za vjetrovitih dana.

To što je komad namještaja izrađen od aluminija ne znači da je neuništiv, stoga svakako vrijedi obratiti pozornost na odabir kvalitetnog vrtnog namještaja. Obratite pozornost na sitne detalje i lemljenje elemenata kako biste bili sigurni da ste odabrali izdržljiv model.

Pogledajte cjelokupnu ponudu Globero vanjskog namještaja! Dostava svih proizvoda je besplatna. Posjetite i našu Facebook i Instagram stranicu.

Related Posts