vrtni namještaj održavanje
Blog

Vrtni namještaj: savjeti za adekvatno održavanje!

Sada kada nam ljeto polako stiže, vjerojatno planirate provesti što više vremena u svom vrtu. Estetski vrtni namještaj neophodan je za ugodne večernje razgovore, kuhanje na otvorenom i roštiljanje. Svaki namještaj zahtijeva održavanje. Pogotovo namještaj koji stoji vani na otvorenom i izložen je raznim vremenskim utjecajima. Iz godine u godinu važno je obratiti pozornost na temeljito čišćenje i održavanje svog vrtnog namještaja, jer nekada nije dovoljno samo ga površno prebrisati. Povremeno mogu biti potrebne i velike obnove u smislu održavanja kako bi osigurali da vaš vrtni namještaj može igrati svoju punu ulogu svake godine.

U ovom članku dat ćemo savjete i onima koji izbjegavaju redovito čišćenje i održavanje svog vanjskog namještaja. Objasnit ćemo na što treba obratiti pažnju u posebnim slučajevima i koja su zlatna pravila kojih se morate pridržavati kako se namještaj ne bi oštetio.

Obratit ćemo pažnju na većinu sirovina od kojih proizvođači danas izrađuju vanjski namještaj, a zatim ćemo raspravljati o najboljim praksama čišćenja i njege, obraćajući posebnu pozornost na to da našim čitateljima damo razumljive i učinkovite informacije.

O kakvim materijalima je riječ?

Gotovo sve sirovine od kojih se danas izrađuje luksuzni vrtni namještaj zbog prirode materijala zahtijevaju posebnu njegu. Razgovarat ćemo o specifičnostima namještaja od raznih materijala te ponuditi rješenje za procese čišćenja i njege.

Zapamtite: prevencija je najvažnija!

Naravno, kao i u drugim područjima života, jedan od najvažnijih čimbenika u održavanju kvalitete vanjskog namještaja je prevencija. Proizvođači u svojim proizvodnim procesima uglavnom koriste materijale koji su otporniji na vanjske opasnosti, ali to ne pruža potpunu zaštitu.

Što podrazumijevamo pod prevencijom?

Prevencija u ovom slučaju može značiti pravilno skladištenje tijekom hladnijih mjeseci, što samo po sebi pruža učinkovitu zaštitu u očuvanju stanja vanjskog namještaja. Prevencija se može odnositi i na jednostavne postupke čišćenja, očuvanje suhoće namještaja i slično.

Slijedite upute proizvođača!

Iskreno priznajmo da kada kupujemo neki novi proizvod, upute za uporabu zajedno s ambalažom obično se bacaju na dan kupnje.

To je pogreška, pogotovo u slučaju namještaja, jer nam upute za uporabu mogu pružiti puno korisnih informacija, posebice kada je riječ o njezi i održavanju namještaja. Iz ovih podataka možemo saznati je li navedeni namještaj vodootporan, kakve utjecaje iz okoliša može izdržati i s kojim materijalima i sredstvima se može čistiti.

Vrtni namještaj – upute za održavanje:

 • ALUMINIJ
  • Aluminij je čvrst, izdržljiv i nehrđajući materijal. Lagan je i neće zahrđati u vanjskim uvjetima.
  • Očistite aluminijski vrtni namještaj pomoću meke krpe natopljene tekućinom. Nemojte upotrebljavati tekućine na bazi klora.
  • Molimo Vas da prije skladištenja provjerite je li proizvod potpuno osušen!

Vrtni namještaj Malaga

 • POLIRATAN
  • Namještaj od poliratana je lagan, vrlo fleksibilan i prilagodljiv.
  • U posudu s vodom dodajte malo deterdženta za suđe i promiješajte da nastanu mjehurići. Umočite meku krpu samo u mjehuriće i obrišite ratan. Na taj način očistit ćete ratan bez da ga prekomjerno navlažite, te ćete spriječiti uzrokovanje štete. Upotrijebite staru četkicu za zube kako biste očistili nedostupna mjesta (zaobljenja i udubine).
  • Da biste uklonili tvrdokorne mrlje, nanesite deterdžent i utrljajte ga s više vode nego što je gore navedeno. Ako je nakon toga ratan prilično vlažan, upotrijebite sušilo za kosu radi bržeg sušenja ili ga ostavite na suncu.
  • Nemojte upotrebljavati tekućine na bazi klora.
  • Molimo Vas da prije skladištenja provjerite je li proizvod potpuno osušen.

Vrtni namještaj od poliratana
 Ibiza

 • DRVO
  • Drvo je prirodno lijep i karakterističan materijal koji Vam uz pravilnu njegu može trajati cijeli život.
  • Redovito čišćenje i zaštita povećavaju dugovječnost namještaja.
  • Drvo očistite blago namočenom krpom.
  • Obrišite ga suhom krpom nakon pada kiše ili snijega.
  • Tijekom zimske sezone savjetuje se korištenje zaštitne navlake ili, ako je moguće, pohranite namještaj u zatvorenom prostoru. Pobrinite se da je namještaj potpuno suh prije skladištenja.
  • Tijekom zimskih ili kišnih razdoblja skladištite drveni namještaj u hladnom i dobro prozračenom prostoru kako bi se spriječilo prekomjerno skupljanje ili širenje drva ovisno o količini vlage.
Vrtna garnitura Phuket

Pogledajte cjelokupnu ponudu Globero vanjskog namještaja! Dostava svih proizvoda je besplatna, a traje najviše 7 dana. Posjetite i našu Facebook i Instagram stranicu.

Related Posts